Paleta de culori – instrument de bază în amenajări interioare

  • test :

Paleta de culori – instrument de bază în amenajări interioare

Blog | Postat în 29/11/2021

Când vorbim despre amenajări interioare și mobilier, acordăm atenție cromaticii pentru că știm cât de mult influențează rezultatul final. Pornind de la preferința pentru o anumită culoare, căutăm cele mai bune soluții pentru a o integra fain în proiectele clienților noștri. Avem multe discuții interesante cu cei ce ne calcă pragul, așa că ne-am gândit să povestim puțin despre cum alegem paletele cromatice și pentru voi, cei care ajungeți pe blogul nostru.

Totul se învârte în jurul cercului culorilor, o noțiune de bază în design și în cam toate artele vizuale. Acest instrument este în continuare un ghid solid pentru felul în care majoritatea furnizorilor își prezintă paleta de culori. Ceea ce ne bucură pentru că ne ajută să venim cu idei și interpretări noi, ținând cont de aceleași principii de bază sănătoase. Așa că hai să afli mai multe despre subiect, să înțelegi cum ne inspirăm să dăm culoare proiectului tău.

Noțiuni de bază

Cercul culorilor

Cercul culorilor este un instrument care prezintă culorile curcubeului și altele derivate din acestea, dispuse concentric după cum îi spune și numele. Pe un astfel de instrument se pot observa diferite variabile ale culorilor, adică nuanțe mai închise sau mai deschise, mai intense sau mai desaturate, să te încânte și să te pună puțin în dificultate când vine vorba să alegi.

Culori primare

Roșu, galben și albastru sunt cele 3 culori de bază, prin combinarea cărora se pot obține toate celelalte culori. Fascinant, nu? Din doar 3 culori să poți obține toate celelalte nuanțe, chiar și maroul perfect, dacă sunt amestecate în proporții perfecte. Colorimetria este însă mult mai complexă decât pare la prima vedere, iar combinațiile pot fi înșelător plăcute la prima vedere, mai ales că și suprafețele și texturile care iau culorile respective influențează aspectul final. Pe cercul culorilor, cele primare sunt așezate la distanță egală, formând un triunghi imaginar.

Culori secundare

Combinând două culori primare se obține o culoare secundară. Astfel, avem 3 posibile combinații pentru 3 culori secundare: oranj, verde și violet. Pe cerc, ele sunt așezate fiecare între culorile din care se formează.

Culori terțiare

Combinând o culoare primară cu o culoare secundară se va obține ceea ce numim culoare terțiară. După aceeasi logică de mai sus, ele sunt așezate între culorile din care se obțin.

Culori analoage

Tonurile diferite ale unei culori, care o fac să fie mai închisă, mai deschisă, mai ternă sau mai vibranta, mai rece sau mai caldă, sunt cele care formează culorile analoage ale unei culori. Pe cercul culorilor, acestea sunt așezate în vecinătatea culorilor din care sunt dezvoltate.

Si uite așa, avem o structură simplă și cu sens a felului în care se dezvoltă și formează paletarul, urmând filosofia clasica a cercului culorilor.

Scheme de culori

Mai jos îți povestim despre câteva scheme de culori consacrate, dar mereu actuale. Credem că aceste informații de bază o să te ajute să alegi ce culori să incluzi într-o încăpere.

Culori calde și culori reci

Atunci când ne referim culori calde și reci, un idicator pentru a le distinge este asocierea lor cu un element de bază din natură. Roșu și galben sunt două culori primare calde, la fel și portocaliul care reiese din combinația lor. Are sens să fie așa, doar toate cele 3 pot fi distinse privind un foc arzând. Nu întâmplător ele se află pe o parte a paletarului care conține toate tonurile calde.

Pe cealaltă parte a paletei avem albastru, verde și violet, culori reci sugestive pentru ape adânci, întunecate și reci. Albastru este singura culoare primară în acest context, însă fiind și una foarte dominantă este suficientă pentru a încadra și combinațiile cu ea în sfera rece a paletarului.

În general, cu cât o culoare va conține o proporție mai mare de roșu, galben sau oranj, cu atât va transmite mai mult senzația de căldură și vitalitate. La polul opus, cu cât o culoare va conține mai mult albastru, cu atât ea va părea mai rece și va inspira liniște (glaciară desigur).

Culori complementare

Culori complementare se numesc cele care dacă se combină între ele redau culoarea maro. Adica fiecare dintre cele două culori le conține pe toate celelalte, astfel că atunci când se combină se comportă ca și cum ai amesteca cele 3 culori primare în proporții perfecte pentru a obține maro. În amenajări interioare le folosim mai mult pentru a echilibra sau pentru a obține un contrast bun la nevoie. Pe roata culorilor ele sunt usor de identificat, fiind poziționate față în față pe aceeasi diagonală.

Scheme de culori monocromatice

Ceea ce se numește în termeni populari ton pe ton, se referă la schemele de culori monocromatice. Dacă ai citit activ până aici, deja știi că vorbim despre combinații între culorile analoage. Aceste scheme de culori sunt ușor de asimilat vizual, deci am putea spune că au un efect calmant. Tocmai de aceea, alegem să facem exces de astfel de scheme cromatice în amenajările noastre de mobilier. De cele mai multe ori selectăm o culoare dintr-o sferă cât mai neutră de gri sau bej, după care ne jucăm cu tonuri apropiate ei pentru a crea un spațiu ușor de asimilat și ușpr de personalizat în diferite moduri, de-a lungul timpului.

Regula 60-30-10

O regulă de bun gust și ușor de aplicat este cea a proporțiilor 60-30-10. Astfel, culoarea de bază ar trebui sa fie prezentă pe un pic mai mult de jumătate din suprafață, adică 60%. Cea care o completează într-o proporție egală cu jumătate din cât ocupă prima, adica 30%, poate fi o culoare complementară ei, sau într-un ton apropiat. Poți alege un ton mai rece sau mai închis pentru a crea adâncime față de culoarea de bază. Iar a treia culoare, cea care ocupa 10% din suprafață, ai ghicit! Este o culoare care pune accent pe anumite elemente, deci poți să alegi orice ton nebun îți place, pentru că nu va fi prea mult.

Ce facem cu toate aceste noțiuni tehnice de colorimetrie?

Culorile folosite inspirat te ajută în amenajarea ta interioară nu doar pentru personalizarea unui ambient pe nuanțele preferate, ceea ce sigur te va face să simți că e locul tău, pe placul tău. Dar dincolo de preferința pentru anumite nuanțe, culorile te ajută să definești și să segmentezi spațiul. Și totodată să păstrezi un aspect unitar pe parcursul întregii case. Poți să alegi anumite culori în funcție de utilitatea spațiului, cum ar fi nuanțe mai tonice pentru bucătărie, unele mai neutre pentru dormitor, și altele mai pastelate pentru zona de living și relaxare. Păstrând o nuanță prezentă în fiecare încăpere, casa va avea un aspect unitar per ansamblu. Care să fie nuanța asta potrivită pentru orice încăpere? Avem și aici câteva idei, însă ți le spunem mai bine și mai documentat într-o discuție la noi în atelier.

P.S. Lumina, bat-o vina!

Nu în ultimul rând, trebuie să menționăm și importanța luminii, care are puterea să schimbe total aspectul unei amenajări pentru că influențează mult felul în care percepem culorile. De ce se întâmplă asta? Pentru că lumina schimbă temperatura, deci și culoarea poate parea mai caldă sau mai rece decât e în realitate. Și până la urmă, asta contează cel mai mult, cum se vede de fapt, mai mult decât cum este în realitate. Ca o regulă generală, lumina caldă este mai potrivită și îmbie la relaxare, în timp ce cea rece stimulează activitatea minții. Dar uneori, e indicat chiar să le combini, dacă ceea ce-ți dorești este să fii mai apoape senzația de lumină naturală. Putem să vorbim mult despre lumină, însă cel mai bine putem să o facem în mod aplicat, pe un proiect real.

În concluzie

Ce putem să spunem ca o concluzie la acest mini ghid de culoare în amenajări interioare? Credem că este important să găsim acel echilibru între a menține un aspect unitar, în timp ce explorăm câteva contraste faine care dau atitudinea potrivită și nota personală pe care fiecare dintre noi caută să o regăsească acasă. Nu e ușor, însă nici prea complicat, odată ce conceptele de culoare, lumina, volume și texturi sunt bine înțelese și asimilate. Sigur, poți să experimentezi pe cont propriu, însă dacă vrei să stai liniștit în timp ce lucrurile sunt rezolvate într-un mod profesional, te așteptăm cu drag să punem la cale noua ta amenajare!

VREI SĂ DISCUTĂM DESPRE PROIECTUL TĂU?