Cele mai influente tendințe în design interior din 1900 până în prezent

Cele mai influente tendințe în design interior din 1900 până în prezent
  • test :

Cele mai influente tendințe în design interior din 1900 până în prezent

Blog | Postat in 10/05/2020

Suntem la începutul unui nou deceniu și poate a unei noi ere în design. Așa că ne-am propus să analizăm tendințele, să vedem unde suntem și spre ce ne îndreptăm. Activitatea noastră principală este producția de mobilier personalizat, dar considerăm că acesta este o parte dintr-o ambientare a unui spațiu. Produsele noastre au nevoie de un cadru complet pentru a fi puse în valoare. Și totodată, pentru a aduce un plus de valoare încăperii. Așadar, întotdeauna abordăm un proiect în ansamblu, ținem cont de toate elementele care contribuie la o amenajare și ne raportăm constant la tendințele actuale și faine. Totul calibrat cu stilul de viață și afinitățile estetice ale celor care urmează să folosească acel mobilier.

1.Ce este o tendință?

În termeni generali, o tendință sau un trend indică o înclinație sau o dispoziție spre felul în care evoluează lucrurile spre o anumită direcție, într-o anumită perioadă de timp. Tendințele în artă, modă, arhitectură și alte domenii în care vizualul contează sunt influențate de preocupările de actualitate ale societății care validează aceste recomandări prin simpla lor adopție și aplicare în diverse situații de viață. Dar cum nevoile și mentalitățile se schimbă, se transformă firesc comportamentele și obiceiurile de consum. Astfel, tendințele evoluează și se modifică de la o era la alta, sau de la un sezon la următorul, în funcție de domeniul atribuit.

2.Istoria se repetă

Este un fapt dovedit și se aplică și atunci când vorbim despre trenduri în design interior și mobilier. Aici voiam să ajungem, să vorbim despre trenduri din zona noastră de expertiză, să-ți povestim despre mobila faină și ce mai e nevoie pe lângă, pentru a crea un ambient la modă.

Ca să înțelgem mai bine ce e la modă azi, facem o scurtă trecere în revistă a trendurilor reprezentative pentru fiecare decadă a secolului trecut.

Un designer știe că atinge perfecțiunea nu când nu mai are nimic de adăugat, ci atunci când nu a mai râmas nimic de îndepărtat.

Antoine de Saint-Exupéry

3. Tendințele decadelor din 1900 până în 2010

1900 - artă și piese de mobilier artizanale

În perioada Art Nouveau, meșterii erau artiști la mare căutare. O figură influentă în această perioadă este Antoni Gaudi.

1910 - muzee cu lemn masiv, picturi imense, vitralii

Arta și înglobarea ei în designul interior este în continuare o prioritate. Apare cubismul, arta de a prezenta obiecte destructurate în cele mai simple figuri geometrice.

1920 - artă modernă și arhitectură geometrică(ART DECO)

Artiștii ambientali încep să integreze și să se joace mai liber cu formele geometrice.

1930 - "streamline modern" cu materiale industriale și linii clare

Tendința puternică spre industrializare a muncii se reflectă și în planuri ale designului, decorurile înglobând de acum și elemente metalice inspirate sau împrumutate din diverse mașinării.

1940 - culori aprinse, în combinații din ce în ce mai îndrăznețe

Culorile devin mai prezente în noi materiale și texturi, metalul fiind direcționat spre producția de război.

1950 - tradițional minimalist cu materiale naturale și linii simple

Designul scandinav câștigă popularitate, tehnologia devine mai accesibilă și mai prezentă (revine metalul), apar și influențele pop art.

1960 - schimbare radicală, forme și culori ciudate

Nonconformismul erei hippie este exprimat în multe forme, inclusiv prin combinații revoluționare de forme, printuri și materiale.

1970 - era Groovy, decadență și abundență

Curentul disco era în floare, ceea ce în design interior se traducea prin multe elemente năucitoare în aceeași încăpere: lemn, textil, piele, sticlă, metal, plastic.

1980 - culori pastelate și influențe orientale

Culorile pastelate au revenit în tendințe ca o doză de prospețime necesară, iar ca noutate, se remarcă influențe pregnante din designul tradițional chinezesc și japonez.

1990 - culori saturate și influențe globale

Începe era Internetului care avea să schimbe întreaga față a lumii, marcând și startul unei tendințe majore spre globalizare. Astfel, apar mixuri inedite între tradiții și stiluri culturale împletite într-un trend cu influență la nivel global.

2000 - culori foarte deschise cu o tentă minimalistă

Globalizarea ia amploare pe toate planurile, ceea ce face ca în designul interior să se observe multe tendințe clare peste tot în lume. Înclinația spre un stil futurist se manifestă prin invazia caselor cu electronice și electrocasnice.

Se observă o scădere ușoară a nevoii de confort, în favoarea echipării casei cu echipamente casnice masive, specifice perioadei. Abundența de stiluri și culturi cere o finisare prin adoptarea unui stil minimalist îmbrăcat în culori luminoase și neutre.

Turismul devine o activitate hobbie importantă pentru tot mai mulți oameni, ceea ce se reflectă prin explorarea creativă a temei nautice în toate colțurile lumii. Curios e, că în tot acest tablou al anilor 2000, regăsim frecvent și mobila de culoare venghe și stilul shabby chic, mai ales pentru cei mai tradiționaliști dintre consumatori.

O altă noutate adusă de tehnologie este trendul integrării decorațiunilor de ghirlande luminoase. Ca o concluzie, putem spune că este deceniul în care am început să folosim curajos și inspirat eclectismul în amenajări interioare.

2010 - eclectism rafinat

Ultimul deceniu a fost plin de provocări pentru designul de interior. A început prin perioada de revenire după criza financiară începută în 2008. Lumea era prudentă și orientată spre a găsi soluții mai ieftine, dar mai sustenabile pentru amenajări.

Firesc, minimalismul scandinav a revenit în tendințe, cu o notă proaspată. În toate domeniile, ideea de a recicla s-a răspandit rapid în societate și a fost îmbrățișată de industrie prin creșterea ofertei de servicii profesionale de recondiționare.

Era evidentă preferința pentru piese de mobilier din lemn masiv, iar acest fapt s-a reflectat puternic și în producția de mobilier nou. Piesele industriale au fost și ele la mare căutare, fie ca produse noi sau recondiționate.

O tendință crescută prin viralizarea multor proiecte de amenajări interioare foarte faine de lofturi. Ca stil predominant, eclectismul este folosit în continuare în moduri din ce în ce mai creative și mai rafinate.

În a doua jumătate a deceniului, lumea a prosperat în toate domeniile, oferindu-ne libertatea cea mai mare de exprimare pe care am avut-o vreodată în designul de interior.

4.La ce să ne așteptăm începand cu 2020?

Analizând prezentul, privim cu entuziasm spre viitor. Niciodată nu am trăit într-o lume mai sofisticată, mai eficientă sau mai adaptată cerințelor noastre de stil de viață.

Evoluția tehnologică se reflectă pe toate planurile, iar în designul de interior posibilitățile sunt extrem de ofertante. Dacă ne raportăm la societatea globală care se conturează tot mai clar, observăm că cerințele de bază actuale sunt complexe și exigente.

Ne dorim în egală măsură funcționalitate, confort, fiabilitate și estetică. Dar la nivel personal, filtrul prin care înțelegem aceste atribute diferă de la un individ la altul, de la o familie la alta, de la un grup profesional la altul.

Și așa mai departe, putem să identificăm o mulțime de categorii de consumatori. Avem diversitate, avem posibilități, avem nevoie doar de competențe și discernământ în a crea ambianțe grozave.

Citește articolul pe care l-am pregătit, cu 10 tendințe de design interior în 2020.

VREI SĂ DISCUTĂM DESPRE PROIECTUL TĂU?