Bucătărie în open space, cu bune și mai puțin bune

  • test :

Bucătărie în open space, cu bune și mai puțin bune

Blog | Postat în 15/05/2022

Ideea de a avea un open space în casele noastre a încolțit probabil chiar la începutul anilor ‘90 când am început să avem acces la publicații mai cool din “afară”. Cum prindeam un catalog Neckermann eram complet absorbiți și ne imaginam viața îmbrăcați în moda promovată în paginile ei. La fel se întâmpla și în cazul în care prindeam o revistă dedicată tendințelor în design interior.

Mulți am crescut în apartamente sau case având amprenta puternică a comunismului, cu încăperi prea puțin spațioase. Așa că, atunci când am început să avem deschidere spre idei mai luminoase, am început să dărâmăm pereți și uși. Așa au apărut primele zone de open space în casele românilor. Desigur, între timp ne-am deschis cu totul, odată cu trecerea timpului, accesul la internet, progresul financiar și tehnologic. Acum avem nenumărate exemple de amenajări inspirate în blocuri sau case noi, cu accent pe ideea de open space.

Cele mai populare funcții într-un open space

Bucătăriile în open space sunt cu siguranță cele mai căutate concepte. Însă nu se limitează aici, așa că menționăm și îndrăgitele lofturi – locuințe în open space total – promovate în producții cinematografice sau TV cu spirit american. Sau alte mixuri suprinzătoare precum dormitor plus baie. Însă pe tărâmul autohton, cel mai des vedem și primim cereri pentru mobilă în open space bazat pe bucătărie.

To open or not to open the space?...

Mirajul rămâne activ pentru cei care nu au avut încă ocazia să locuiască într-o gospodărie cu open space. Ne-am propus să prezentăm acest concept, cu bune și cu rele (uneori), pentru că am observat des în discuțiile cu clienții noștri dilemele recurente înainte de a decide cum să arate noul acasă.

Să vedem cum arată partea plină a paharului

Mai adaptat stilului de viață

Modelele de arhitectură rezidențiale se ghidează în general după criteriile convenționale ale fiecărei perioade. Acestea sunt gândite pentru a se potrivi cu un stil de viață considerat comun. În schimb, un open space poate fi configurat mai ușor după nevoile specifice locatarilor. De exemplu, o încăpere gândită să deservească bucătăria, livingul și holul, poate fi adaptată prin mobilier pentru o chicinetă cu mai mult loc de luat masa și relaxare. O combinație potrivită unor locatari ce preferă să folosească ocazional spațiul pentru gătit și mai mult serviciile de delivery. Dacă vrei să fii chéf la tine acasă, de ce să nu maximizezi zona de gătit și depozitare pentru toate ustensilele necesare cu o insulă de bucătărie super cool și practică?

Mai multă lumină naturală

Camerele mari se potrivesc cu ferestre mari. Astfel, în lipsa unor pereți despărțitori, te poți bucura de mai multă lumină naturală. Ne pică mai bine și nouă, dar și plantelor decorative preferate. În plus, deși ai deja un spațiu generos, lumina din abundență îl face să pară și mai mare, mai ales dacă plusezi cu câteva oglinzi așezate strategic. Deci, tot ca beneficiu aici, includem o factură mai mică pentru electricitate.

Mai mult timp împreună

Ne gândim la un open space ca la cel mai dorit loc din casă, fiind vorba de obicei despre un mix între living și bucătărie. Așadar, să gătești în timp ce copiii se joacă în imediata apropiere, sau să pregătești gustări și băuturi, fără să riști să ratezi când se strigă “gol!” din tribuna de pe canapea sunt doar două dintre scenele simpatice pe care le amintim. Sau poate vrei ca în al tău open space să-ți instalezi un birou pentru tine și un șevalet pentru cel cu care împarți casa. Cu siguranță, e un spațiu care favorizează colaborarea și petrecerea timpului împreună.

Mai puțin timp pentru curățenie

Un open space aerisit necesită mai puțin timp pentru curățenie. Totul merge mai ușor și mai repede, având mai puțini pereți, muchii și colțuri de cameră aglomerate. Chiar și unui robot aspirator îi este mai ușor să-și îndeplinească rolul într-o astfel de încăpere.

Mai multă valoare pentru revânzare

Casele și apartamentele cu open space au un aspect cool contemporan, având astfel un preț de vânzare mai ridicat. Nu e de mirare, fiind mai ușor de obținut un design unitar atunci când gândești amenajarea într-o imagine de ansamblu. Cu un designer inspirat și o echipă pricepută să realizeze mobilierul perfect personalizat, ai șanse mari ca cei care îți trec pragul să spună “Wow, ce fain e aici!”.

Să arătăm și ce ar putea fi partea goală

Mai multe mirosuri de bucătărie

Prima îngrijorare vizavi de open space este legată de mirosurile de bucătărie. Considerăm însă că în zilele noastre opțiunile de aerisire și tehnologiile integrate în sistemele de hote ne ajută foarte mult. Deci nu mai vedem mirosurile degajate în timpul gătitului o problemă majoră. Ínsă dacă vrei să gătești foarte des românește, s-ar putea ca bucătăria în open space să nu fie cea mai bună idee pentru tine.

Mai multă expunere

Având totul la vedere, pentru unii poate fi deranjant faptul că după o sesiune de gătit și luat masa nu poți închide ușa la bucătărie, ca să te retragi la relaxare în living. Deși ai avantajul că un open space e mai ușor de întreținut, poate veni și cu o presiune de a simți nevoia să faci mai des curățenie.

Mai puțină intimitate

Unul dintre beneficiile principale este acela de a aduce oamenii împreună. Însă pentru cei mai introvertiți dintre noi, e posibil ca un open space să devină ușor obositor. Poate nu e cel mai inspirat loc și pentru birou, dacă ceilalți membri ai casei sunt mai activi și gălăgioși când tu ai nevoie să te concentrezi.

Mai multă energie pentru încălzire

Este un dezavantaj relativ, considerând că este ideal ca o casă să fie încălzită constant în mod integral, pentru cel mai bun randament energetic al centralelor de nouă generație. Însă, există cazuri în care locatarii permanenți preferă să încălzească doar camerele pe care le folosesc des. Atunci, se poate considera un dezavantaj ideea de a încălzi o mega cameră doar pentru a folosi bucătăria în confort termic.

Deci, crezi că open space e pentru tine?

Dacă crezi că în casa sau apartamentul tău e loc și nevoie de un open space, sperăm să-l poți configura cum îți va fi mai bine. Pentru idei cu sens și soluții personalizate, te invităm cu drag să-ți propunem amenajarea și mobila aceea faină, ca în revistele de specialitate actuale. Ne găsești în Cluj-Napoca, pe strada Plevnei 168.

VREI SĂ DISCUTĂM DESPRE PROIECTUL TĂU?