< Inapoi | Dupa salonul de mobila de la Milano 2018

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Salonul de mobila de la Milano 2018 s-a desfasurat in perioada 17-22 aprilie, iar noi am fost prezenti la eveniment, ca in fiecare an. Pentru noi si intreaga industrie de design interior, evenimentul este unul de referinta, datorita faptului ca aduna la un loc cele mai mari si influente nume din domeniu.

Anul acesta se pastreaza mare parte din tendintele anterioare, daca e sa vorbim despre cromatica si materialele cu texturi naturale folosite in amenajarea standurilor. Piesele centrale sunt reprezentate de accente de marmura, piatra, elemente tapitate cu piele, lemn masiv si structuri metalice.

Din punctul de vedere al cromaticii, tonurile de gri sau pamantii, nuantele metalice si culorile pale stau la baza conceptelor creative. Acestea sunt imbinate iscusit cu texturile amintite mai sus si condimentate cu accente de culori puternice precum galben, verde sau oranj si nu numai.

Am observat, de la un an la altul, accentul crescut pe partea de iluminare ambientala. Rolul luminilor integrate in design nu mai are de mult timp doar un rol functional, fiind unul dintre detaliile implementate cu din ce in ce mai multa atentie. Astfel, jocurile de lumini create de leduri si spoturi completeaza si complimenteaza inteligent fiecare tip de amenajare.

Atentia sporita la detalii se vede cel mai bine daca ne raportam la accesoriile utilizate. Se evidentiaza multe solutii folosite pentru inlocuirea clasicelor manere, de la profilele gola pana la manere ingenioase confectionate din lemn si mdf.

O idee interesanta de utilizare a sistemelor de culisare este folosirea lor pentru a transforma o insula de bucatarie intr-un loc generos pentru servirea mesei. Un alt detaliu care face diferenta si care este din ce in ce mai popular printre expozanti este tehnica imbinarilor la 45 de grade, ceea face ca orice volum sa para un monobloc. Se observa acest detaliu atat la constructiile din sticla, cat si la cele din alte materiale. Sticla (si oglinda) este si ea printre preferatele momentului, fiind folosita in decoratiuni pentru diverse forme de vitrine, dar si in realizarea diferitelor corpuri de mobilier.

Confectiile si insertiile metalice raman in tendinte, dar o noutate vine prin integrarea elementelor din alama care au castigat mult teren in 2018.

La capitolul decoratiuni, plantele si florile sunt prezente din abundenta. Atat cele naturale, cat si cele artificiale, care datorita noilor tehnologii folosite la fabricarea lor au un aspect foarte firesc, abia dupa ce incerci sa le simti mireasma realizezi ca nu sunt organice.

La final, putem spune ca ne bucuram sa vedem ca inca mai este loc de evolutie in domeniul amenajarilor interioare si al designului de mobilier. Chiar daca multe dintre tendinte sunt reeditate, prin creativitate si tehnologii noi, rezultatele sunt impresionante si ne inspira sa fim din ce in ce mai buni in meseria noastra.